Красен Станчев, Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. Няколко размисли в

...
Красен Станчев, Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. Няколко размисли в
Коментари Харесай

Красен Станчев: Санкциите срещу Русия се разгръщат, военната помо...

Красен Станчев, Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Няколко размишления в края на 2023 година - година на интуиции за интернационалното състояние, които не се сбъдват. Но какво донесе войната на Русия против Украйна? 

" Още малко, и неправедният към този момент няма да го има… А кротките хора ще наследят земята и още се любуват на обилие от мир. "

(Псалм 37:10-11)

 

2023-та е година на интуиции за " интернационалното състояние ". Повечето интуиции обаче не се сбъдват. Без рекламация за цялост и неоспоримост, следните обстоятелства и развития заслужават размисъл.

 

Русия против Украйна

Тази война е без казус. Дори спрямо агресивното държание на Германия преди нахлуването ѝ в Полша през септември 1939 година (подкрепено от СССР, чиято войска превзема източните провинции същия месец).

 

През 1935 година Хитлер самоизключва райха от Обществото на народите, задължението да не атакува други страни е забравено. Присъединяването на Австрия е след възвание от нейното държавно управление, най-малко официално. Прехвърлянето на Суетите към Германия е в осъществяване на интернационалното съглашение от Мюнхен през същата 1938 година

Руската федерация и по устава на ООН и като член на нейния Съвет за сигурност, и като страна по Будапещенското съглашение (1994 г.) има обвързване да съблюдава мира и защищава света от експанзия.

 

В осъществяване на това съглашение Украйна трансферира на Русия нуклеарния боеприпас, ситуиран на нейна територия и се демилитаризира. Декларация за независимост и подготвеност за разоръжаване е призната през август 1990 година от към момента социалистическия парламент в Киев.

 

Санкциите против Русия

Позовавайки се на този невиждан темперамент на нападението от 24 февруари 2022 година, при започване на март 2022 година двеста украински икономисти, социолози, философи и политолози публикуваха възвание към международната икономическа и финансова общественост. То беше подкрепено от над 100 техни сътрудници от целия свят, от България - трима.

 

Размерът на вредите тогава беше оценен на 200% от брутния вътрешен артикул на Украйна, а нужната помощ за възобновяване - на към 350 милиарда евро. Но най-важно в апела беше обосноваването на нуждата от санкциониране на Русия.

 

Ограниченото деяние

Към средата на тази година съвсем целият лист наказания, препоръчан при започване на войната от украинските сътрудници, към този момент е в действие.

 

Но използването им лишава време, в това число за процесуални и законодателни дейности, а подписаните частни контракти би трябвало да се извършват.

Според най-пълната база данни на Атлантическия съвет на Съединени американски щати над 14 500 души и към 4100 компании са глобени.

 

В края на 2022 и през 2023 г. технически недоразумения позволиха на практика всички глобени съветски банки да употребяват разплащателната система SWIFT съвсем шест месеца.

 

В края на 2023 година 10 съветски банки (включително двете най-големи) са блокирани от тази система. Но двадесет други правят заплащания.

 

До октомври тази година приходите на Кремъл от експорт на недопечен нефт са над 19 милиарда $ на месец. " Таванът " от 60 $ за барел съветски нефт се ползва мъчно. Не на последно място са и рестриктивните мерки посредством потребление на " незаконни " танкери. Техният дял при започване на войната е 28% от международната флотилия, а през октомври 2023 година - 71%.

 

900 млн. $ е вносът в Русия на военно и с двойна приложимост съоръжение на месец, а съвсем 47% от него е с генезис от санкциониращите юрисдикции. Този импорт е минал през тези, които не постановат ограничавания и държавите-членки на Евразийския съюз.

 

Тези страна през 2023 година удвоиха вноса си (например) от Европейски Съюз и тъкмо с толкоз набъбна износът им за Русия. Тя на собствен ред усили производството и износа на диаманти и сега запасите ѝ са 600 млн. карата (при 700 млн. карата за всички останали производители на диаманти).

 

Някои позитивни развития

Въпреки че тези производства и златните запаси стабилизират рублата, половината от активите на централната банка (вероятно 350 милиарда долара) са недостъпни и сега се обмисля юридически допустимият метод те да бъдат отнети.

Наскоро прокуратурата на Германия стартира дело за замразяването на 780 млн. евро активи на съветския финансов пазар, намиращи се в страната. Подобни начинания, в това число законодателни, в разнообразни страни могат за замразят и насочат средства за възобновяване на Украйна след войната. Сумата на идните замразени активи, по известия от публични източници, може да доближи прага от 1 трилион $.

 

Предназначението на най-малко половината от тези пари е да компенсира вземанията по съветски задължения и вложения. Останалите средства (400-500 милиарда долара) евентуално няма да са задоволителни за възобновяване на Украйна.

 

Светът, в частност Австралия, Европейски Съюз, Северна Америка, Южна Корея и Япония осъзна, че, както писахме през юли предходната година с сътрудника Дубровски, единствено успеха на Украйна допуска дълготраен международен мир, сходен на този от последните 60 години.

 

Замразяването на войната или успеха на Кремъл сигурно ще бъдат инфекциозен образец за други дикторски режими или терористични организации. Тази болест е една от аргументите за протичащото се сега в Израел.

 

Българският принос - не напълно явен

България е оповестена от Кремъл за " неприятелска ", само че се освободи без проблем (въпреки оповестения от работодатели и профсъюзи " провал на стопанската система " ) от взаимозависимост от съветски доставки на природен газ.

 

Положително е, помощта за Украйна е към този момент публична, с поредна поддръжка от държавното управление и евентуално продължаващо утвърждение на тази политика от законодателното заседание.

 

Непредвидими са демаршите на парламентарното болшинство против " Лукойл Нефтохим " и дерогацията на импорт на съветски недопечен нефт. Компанията не е в листата на глобените, има значителен дял в бюджетните доходи, износът на нейна продукция (от други търговци) поддържа украинската войска и общество. При липса на дерогация, нови вложители в рафинерията не биха били явен претекст за придобиването ѝ.

 

Какво да се чака

Общата военна, фискална и филантропична помощ за Украйна в края на тази година ще е над 13 милиарда евро на месец.

 

Най-вероятно за това ще са нужни най-малко 600 милиарда евро. Ето за какво:

 

- Колкото и началото на войната на Русия против Украйна да е без казус, самата война към този момент наподобява на Първата международна - окопна война на безсилие и опустошение.

- Санкциите са спокойно средство за попречване на съветската и сходни експанзии в бъдеще, за ограничение на военния потенциал на агресора и за поддържащата го стопанска система.

-  Войната разшири и укрепи НАТО. Санкциите против Русия към този момент се разпростират по посока на други икономически действия и като концентрични кръгове - огромните страни и фирмите, които пречат агресорът да бъде осъден, последователно също ще бъдат глобени.

-  Санкциите не побеждават, успеха е на бойното поле. Украинската войска е евентуално към този момент най-добре квалифицираната войска в света. Не НАТО би трябвало да одобри Украйна, пактът би трябвало да се причисли към Украйна. Този факт е сложен за осъзнаване. Следващата година военната помощ ще е от решаващо значение.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР